Valikko Sulje

Kuinka valita oikea lattiamateriaali?

Lattiamateriaalin valinta on keskeinen osa niin uudisrakennuksen kuin saneerauskohteenkin suunnittelua. Oikean lattiamateriaalin valintaan vaikuttavat monet tekijät, kuten tilan käyttötarkoitus, asumismukavuus, ulkonäkö ja tietenkin käytössä oleva budjetti. Lattia on usein yksi kodin suurimpia ja näkyvimpiä pintoja, joten sillä on suuri merkitys niin kodin ulkonäköön kuin sen toimivuuteenkin jokapäiväisessä elämässä.

Erilaisia lattiamateriaaleja on nykyään tarjolla hurja määrä ja siksi valinta saattaa välillä tuntua hieman vaikealtakin. Tässä artikkelissa vertailemme suosituimpia lattiamateriaaleja ja kerromme niiden parhaat ominaisuudet ja soveltuvuuden kodin eri tiloihin!

Mitä ottaa huomioon lattiamateriaalin valinnassa?

Lattiamateriaaleja valitessa on tärkeää huomioida muutamia eri seikkoja, kuten kunkin tilan käyttötarkoitus sekä tietenkin kodin asukkaat. Esimerkiksi lapsiperheissä tai lemmikkitalouksissa lattia saattaa välillä kokea koviakin, jonka takia on hyvä kiinnittää huomiota muun muassa lattian kestävyyteen. Myös kodin eri tilat vaativat luonnollisesti eri ominaisuuksia, jolloin yksi ja sama materiaalia ei välttämättä sovi kaikkiin tiloihin, kuten kylpyhuoneeseen tai eteiseen.

Ennen materiaalin valintaa on siis hyvä määritellä tilan käyttötarkoitus. Eri tilojen, kuten kylpyhuoneiden, keittiöiden, olohuoneiden ja makuuhuoneiden lattiat asettavat erilaisia vaatimuksia lattiamateriaalille. Myös tilan liikenne, eli kuinka paljon tilassa liikutaan jalan, vaikuttaa valintaan. Mieti lisäksi millainen on asumisympäristösi: onko tilassa paljon kosteutta, tarvitaanko äänieristystä, tai onko lattialämmitys käytössä?

Kovetettu B:hard-puulattia on ominaisuuksiltaan erinomainen ja silti edullinen ratkaisu arjen lattiatarpeisiin. Lasten leikit, kotieläinten kynnet ja korkokenkien kopistelu – B:hard kestää kulutusta. Kuvassa kovetettu Bhard-puulattia öljytty Tammi Crack.

Suosituimmat lattiamateriaalit Suomessa

Parketti

Parketti on klassinen ja kestävä lattiamateriaali, joka tuo lämpöä ja luonnollista kauneutta tilaan. Se sopii hyvin käytettäväksi esimerkiksi olohuoneissa ja makuuhuoneissa, mutta on hyvä huomioida, että öljytyt parketit vaativat säännöllistä huoltoa pysyäkseen hyvässä kunnossa ja kauniina. Parketin voi kuitenkin hioa ja käsitellä uudelleen, joten sen elinkaari on pitkä!

Kovetettu puulattia

Kovetettu puulattia myötäilee ulkonäöltään ja tuntumaltaan perinteistä parkettia, mutta on siihen verrattuna kuitenkin kestävämpi ja edullisempi valinta. Kovetettu puulattia valmistetaan läpikotaisin puusta, vain sen kulutuspinta on ohuempi kuin parketilla. Kovetetun puulattian tammipinta on kuitenkin kovetettu kolme kertaa kovemmaksi kuin perinteisen parketin, jonka vuoksi se on erittäin kestävä sopii hyvin esimerkiksi lapsi- ja lemmikkiperheisiin. Kovetettu puulattia sopii myös erittäin hyvin lattialämmityskohteisiin ja kestää kosteutta sekä roiskevesiä huomattavasti paremmin kuin parketti, siksi se on hyvä valinta myös keittiöihin.

Laminaatti

Laminaatti on tunnetusti edullinen ja helppohoitoinen materiaali, jonka ulkonäkö jäljittelee useimmiten parkettia. Se on kestävä ja helppo asentaa, ja siksi usein suosittu valinta niin uudis- kuin remonttikohteissakin. Laminaatti sopii hyvin lapsi- ja lemmikkitalouksiin, mutta älä valitse sitä tiloihin, joissa sen on mahdollisuus saada kosteutta itseensä.

Vinyyli

Vinyyli on kestävä ja miellyttävä materiaali, joka on myös vesitiivis – siksi se on hyvä valinta kodin yleistiloihin ja esimerkiksi keittiöihin. Vinyyli tuntuu miellyttävältä ja lämpimältä jalkojen alla, minkä lisäksi se vaimentaa ääniä. Nykyaikaiset vinyyli-lattiat tarjoavat lukuisia eri design-vaihtoehtoja, joten se on tyylikäs ja kestävä valinta myös lapsiperheisiin ja lemmikkitalouksiin.

Keraamiset laatat

Keraamiset laatat ovat kovia ja kestäviä, ja ne soveltuvat erityisen hyvin kosteisiin tiloihin, kuten kylpyhuoneisiin. Laatat on helppo pitää puhtaana ja ne kestävät hyvin kosteutta ja kulumista, jonka takia ne ovat suosittu valinta esimerkiksi eteiseen ja keittiöön kylpyhuoneiden lisäksi. Erityisen hyvin laattalattia sopii yhteen lattialämmityksen kanssa – ilman sitä ne voivat olla kylmiä jalan alla.

Muovimatot

Muovimatot ovat varsinkin aikaisemmin olleet todella suosittuja kodin eri tiloissa, mutta yhä edelleen muovimatto on toimiva valinta useisiin eri käyttökohteisiin! Muovimatto on edullinen, ja monipuolinen ratkaisu niin kotiin, toimistoihin kuin julkisiinkin tiloihin sen kestävyyden ja vedenkestävyyden ansiosta.

 

Kumpi on parempi, vinyyli vai laminaatti?

Sekä vinyyli- että laminaattilattiat ovat molemmat suosittuja, edullisia ja monipuolisia lattiamateriaaleja. Molemmilla niistä on kuitenkin omat etunsa ja rajoituksensa, joten paremmuus riippuu usein tilan käyttötarkoituksesta; valintaa tehdessäsi onkin tärkeää miettiä käyttötarkoitusta, ulkonäöllisiä asioita sekä tietenkin budjettia.

Laminaatti on vinyylin tavoin erittäin kestävä ja lähes naarmuuntumaton, joten molemmat niistä sopivat hyvin tiloihin, joita käytetään paljon. Vinyyli on kuitenkin hieman laminaattia herkempi esimerkiksi teräville esineille. Laminaatti on materiaalina kovempi, kun taas vinyylilattia on jalan alla pehmeä ja siten myös joidenkin mielestä miellyttävämpi materiaali. Laminaattiin verrattuna vinyylin parhaita puolia on sen pehmeyden ja hiljaisuuden lisäksi ehdottomasti sen vedensietokyky.

Molemmat näistä materiaaleista ovat suhteellisen helppoja asentaa ja niitä saa useissa puu- ja kivijäljitelmissä. Vinyyli on kuitenkin useimmiten hieman laminaattia kalliimpi materiaali, joten laminaatti saattaa soveltua paremmin erittäin tiukan budjetin projekteihin.

Lemmikkitalouteen sopivat lattiamateriaalit

Erityisesti koiraihmiset joutuvat usein miettimään valittavaa lattiamateriaalia kotona asustelevien lemmikkien ehdoilla. Lemmikinomistajien kannattaakin valita lattiaksi mahdollisimman kestävä ja myös helppohoitoinen vaihtoehto, kuten vinyyli, laminaatti tai laatta. Luonnonmateriaaleista kestävin on kiven jälkeen kovetettu puulattia.

Kynnen jäljet ja juomakupista lentävät roiskeet aiheuttavat usein päänvaivaa, joten on tärkeää, että lattiamateriaali on armollinen. Esimerkiksi laminaattilattia on lähes naarmuuntomaton ja siksi hyvä valinta – ota kuitenkin huomioon, ettei se juurikaan siedä kosteutta ja siksi juomakuppeja ei ole hyvä säilyttää suoraan sen päällä. Vinyyli puolestaan sietää hyvin kosteutta, vaimentaa ääniä ja on myös kestävä. Laattalattia on myös hyvä valinta lemmikkikotiin sen kestävyyden, kosteuden siedon ja helppohoitoisuuden ansiosta. Muista kuitenkin valita laatta, joka ei ole pinnaltaan liian liukas.

Mikä lattiamateriaali lattialämmityksen kanssa?

Lattialämmityksen kanssa käytettävän lattiamateriaalin tulee johtaa lämpöä tehokkaasti. Keraamiset laatat ja kivi ovat erinomaisia valintoja lattialämmityksen kanssa, sillä ne johtavat ja varaavat lämpöä hyvin. Myös monet laminaatti-, parketti-, vinyyli-, sekä kovetetut puulattiat soveltuvat lattialämmityksen kanssa käytettäviksi, mutta on tärkeää tarkistaa valmistajan ohjeet ja suositukset ennen asennusta.

Uudisrakennus vs. saneerauskohde – mitä huomioida?

Uudisrakennuksessa on otettava huomioon lattiavalun kosteus ennen lopullisen lattiamateriaalin asennusta. Laminaatin asentamisen yhteydessä on varmistettava, että kosteussulku laminaatin ja lattiavalun välissä on asianmukainen. Muista käyttää saman valmistajan materiaalia laminaatin alla, jotta takuu säilyy. Saneerauskohteissa lattiamateriaalin valintaan voi vaikuttaa vanhan lattian kunto ja esimerkiksi mahdolliset korkoerot eri huoneiden välillä.

Mikä on hyvä lattiamateriaali keittiöön?

Sanotaan, että keittiö on kodin sydän. Useimmissa keittiöissä vietetäänkin paljon aikaa niin kokkailun kun muidenkin aktiviteettien parissa – keittiö onkin useimmiten paikka, jossa koko perhe kokoontuu pitkien päivien jälkeen. Koska keittiössä lattia on kovalla kulutuksella, kannattaa sinne valita kestävä, mutta helppohoitoinen ja kosteutta kestävä materiaali, kuten esimerkiksi vinyyli tai laatta. Molemmat niistä ovat erittäin kestäviä ja sietävät myös kosteutta, jonka lisäksi ne on helppo puhdistaa kokkailuhetkien jälkeen.

Mikä lattiamateriaali valita eteiseen?

Jos keittiö on kodin sydän, niin eteinen on luonnollisesti tie sydämeen. Eteisen läpi kuljetaan päivittäin ulos ja sisään useita kertoja, jonka vuoksi sen tulee kestää erittäin kovaa kulutusta. Märät kengät, lasten vaatteet, lumi ja hiekotuskivet kulkeutuvat usein sisälle asti ja siksi lattiamateriaalin kestävyys ja kosteudensieto ovat avainasemassa valintaa tehdessä. Keraamiset laatat ovat lähes poikkeuksetta paras valinta eteiseen sen kestävyyden ja helppohoitoisuuden vuoksi.

OTA YHTEYTTÄ!