Valikko Sulje

Kylpyhuoneremontti edessä – muista nämä 5 asiaa

Kylpyhuoneremontti on yksi kodin suurimmista projekteista, joka vaatii huolellista suunnittelua ja toteutusta. Hyvin ja laadukkaista materiaaleista tehty kylpyhuone kestää useimmiten ainakin pari vuosikymmentä, mutta sen jälkeen vähintäänkin kuntokartoitus on tarpeellinen, jotta vältetään kosteusvauriot ja isommat vahingot myös tulevaisuudessa.

Milloin kylpyhuone pitää remontoida?

Kylpyhuoneen uudistus saattaa olla ajankohtainen esimerkiksi silloin, jos huomaat laattojen irtoilevan, niissä ilmenee värimuutoksia, lattiakaivon liitokset ja läpiviennit näyttävät vuotavan, tai kylpyhuoneessa on paha, tunkkainen haju. Erityisesti vanhan kylpyhuoneen kohdalla näitä varoitusmerkkejä kannattaa tarkkailla ja käyttää ammattilaista apuna laajamittaisen kuntokartoituksen tekemisessä.

Erityisesti vanhojen kylpyhuoneiden kanssa kannattaa olla tarkkana, jotta edessä ei ole isompikin remontti. Esimerkiksi 90-luvun kylpyhuoneissa vesieristys saattaa olla puutteellinen, sillä se on tullut pakolliseksi vasta 2000-luvun puolella.

Olipa kyseessä sitten pienen kylpyhuoneen päivitys tai suuremman tilan täydellinen uudistus, tiettyjä asioita ei kannata unohtaa. Remontoidessa on otettava huomioon paikalliset säädökset ja suositukset. Tässä viisi keskeistä seikkaa, joita ei kannata sivuuttaa kylpyhuoneremonttia suunniteltaessa.

1. Varmista toimenpide- tai rakennuslupa ja valvojan tarve

Jossain tapauksissa myös kylpyhuoneremontti saattaa vaatia toimenpide- tai rakennusluvan, erityisesti jos remonttiin liittyy putkitöitä tai rakenteellisia muutoksia, kuten kylpyhuoneen laajennusta. Ennen töihin ryhtymistä onkin hyvä varmistaa oman kunnan rakennusvalvonnasta, tarvitaanko remontille lupa. Myös kerrostaloasunnoissa laajempi, rakenteita muuttava remontti saattaa vaatia luvan taloyhtiöltä. Lisäksi, varsinkin laajemmissa remonteissa on suositeltavaa käyttää rakennusvalvojan palveluita, joka varmistaa, että työ tehdään rakennusmääräysten mukaisesti.

2. Vesieristys kylpyhuoneeseen – sen merkitys ja määräykset

Oikeaoppinen vesieristys on kylpyhuoneremontin kulmakivi. Se suojaa rakenteita kosteusvaurioilta ja on Suomessa lain mukaan pakollinen myös vesieristettävissä tiloissa, kuten kylpyhuoneessa. Varmista, että vesieristystyö tehdään ammattilaisen toimesta ja noudattaa voimassa olevia määräyksiä. Huolellinen vesieristys takaa kylpyhuoneelle pitkän iän ja estää kosteusvauriot.

Huomiotihan, että vesieristeen saa luvallisesti asentaa vain sertifioitu ammattilainen – älä siis tee sitä itse, vaikka se voisikin vaikuttaa helpolta hommalta. Tehty vesieristystyö tulee myös dokumentoida huolellisesti ja dokumenteista tulee selvitä esimerkiksi käytetyt materiaalit, työvaiheet sekä asentaja. Käytettävän vesieristyksen tulee täyttää tietyt tekniset vaatimukset, kuten vesihöyryn läpäisevyys ja vetolujuus.

3. Pohjatöiden merkitys laatoituksessa

Perinteisesti kylpyhuoneiden ja muiden märkätilojen lattioissa on käytetty pienikokoista laattaa, sillä se on helpompi ja armollisempi asentaa – sekä toki myös edullisempi valinta. Suuret laatat ovat kuitenkin tyylikäs valinta ja nykyään yhä suuremmassa suosiossa. Olipa valintasi sitten minkä kokoinen laatta tahansa, on pohjatöillä suuri merkitys lopputulokseen.

Erityisesti suurikokoisten laattojen käyttö kylpyhuoneessa vaatii pohjatöiltä erityistä huomiota. Epätasainen pohja voi johtaa laattojen ”raputukseen”, eli ne eivät asetu tasaisesti ja niissä voi olla korkeuseroja. Epätasaisesti asennetut laatat voivat pahimmillaan aiheuttaa kompastusvaaran, mutta erityisesti sillä on negatiivinen vaikutus laatoituksen ulkonäköön. Varmista, että pohjat ovat mahdollisimman suorat ja tasaiset ennen laatoitusta, jotta lopputulos on kestävä ja esteettisesti miellyttävä.

Lisäksi pohjatöissä on otettava huomioon oikeanlaiset lattiakaadot – eli se, että lattia viettää kohti lattiakaivoa. Oikeaoppiset kaadot johtavat veden kaivoon, ja näin estetään veden seisominen kylpyhuoneessa sekä lopulta myös mahdolliset kosteusvahingot.

4. Materiaalivalinnat – laatat ja kalusteet

Materiaalien valitseminen on usein remontin hauskin osa, ja näin on myös kylpyhuoneremontin kohdalla. Materiaalit ovat avainasemassa luomaan toimivan, kestävän ja visuaalisesti miellyttävän tilan. Laatat ja kalusteet ovat kylpyhuoneen peruspilareita, joihin kannattaa panostaa. Tutustutaanpa Uunin ja Kaakelin tarjoamiin vaihtoehtoihin, jotka tuovat kylpyhuoneeseesi sekä tyyliä että toiminnallisuutta.


Laatat kylpyhuoneeseen

Laatoitus ei ole vain käytännöllinen valinta kylpyhuoneen seinille ja lattioille, vaan se tarjoaa myös mahdollisuuden henkilökohtaiseen tyylin ilmaisuun. Laattojen kohdalla myös koolla on merkitystä – isot laatat tuovat modernia ilmettä, kun taas pienemmillä laatoilla onnistuu persoonallisemmatkin kylpyhuoneet. Uuni ja Kaakeli tarjoaa laajan valikoiman keraamisia laattoja, jotka ovat kosteuden ja lämmönvaihteluiden kestäviä – ihanteellisia kylpyhuoneen olosuhteisiin.

• Seinälaatat: Valitse kiiltäväpintaiset laatat helppohoitoiseen ja valoa heijastavaan seinään tai mattapintaiset laatat pehmeämmän ilmeen luomiseksi.
• Lattialaatat: Kylpyhuoneen lattialaatat tulisi valita liukastumista ehkäisevällä pinnalla. Laajasta valikoimasta löytyy sekä neutraaleja että kuviollisia vaihtoehtoja, jotka täydentävät tilan yleisilmettä.

Kylpyhuoneen kalusteet

Kylpyhuonekalusteiden valinnassa yhdistyvät esteettisyys ja käytännöllisyys. Uunin ja Kaakelin kylpyhuonekalusteet tarjoavat tyylikkäitä ja toimivia ratkaisuja säilytykseen ja tilan organisointiin.

• Allaskaapit: Allaskaappi on kylpyhuoneen keskeinen elementti, joka yhdistää käytännöllisen säilytystilan ja tyylikkään designin. Valikoimasta löytyy eri tyylejä ja kokoja, jotka sopivat niin pieniin kuin suuriin tiloihin.
• Peilikaapit: Peilikaappi lisää säilytystilaa ja tuo lisävaloa kylpyhuoneeseen. Monipuoliset mallit integroiduilla valoilla tai ilman tarjoavat jokaiseen makuun sopivan vaihtoehdon.

Hanat ja suihkut kylpyhuoneeseen

Laadukkaat hanat ja suihkukalusteet ovat viimeistelyn kannalta olennaisia. Ne eivät ainoastaan toimi käytännöllisinä elementteinä, vaan myös korostavat kylpyhuoneen yleisilmettä. Lukuisten vaihtoehtojen joukosta löytyy niin design-kalusteita kuin edullisempiakin vaihtoehtoja!

• Hanat: Modernit ja energiatehokkaat hanat tuovat eleganssia kylpyhuoneeseen. Valitse malli, joka sopii yhteen muiden kalusteidesi ja laattojesi kanssa.
• Suihkut: Monitoiminen ja tyylikäs suihkujärjestelmä voi muuttaa suihkutilasi ylelliseksi spa-kokemukseksi. Valikoimasta löytyy vaihtoehtoja, jotka tarjoavat erilaisia suihkutoimintoja miellyttävään ja rentouttavaan suihkukokemukseen.

Mieti kylpyhuoneremonttia suunnitellessasi tilan kokonaisilmetta, ja valitse materiaalit sekä kalusteet, jotka tukevat toisiaan. Uunin ja Kaakelin valikoimasta löydät kaiken tarvittavan luodaksesi unelmiesi kylpyhuoneen, jossa yhdistyy toiminnallisuus, kestävyys ja esteettisyys!

5. Budjetti – paljonko kylpyhuoneremontti maksaa?

Kylpyhuoneremontin hinta vaihtelee suuresti riippuen remontin laajuudesta, valituista materiaaleista ja työn vaativuudesta. Huomioithan, että myös tehtävän remontin sijainti vaikuttaa hinnoitteluun, sillä esimerkiksi pääkaupunkiseudulla palkkakulut ovat korkeammat.

Kylpyhuoneremontissa on monta työvaihetta ja se saattaa vaatia useammankin ammattilaisen, kuten putki- ja sähkömiehen sekä märkätila-asentajan. Työssä käytettävien ammattilaisten kulujen lisäksi on tietenkin huomioitava remontin materiaalikustannukset. Materiaalikustannuksiin voi onneksi vaikuttaa myös itse, sillä eri materiaalien, kuten laattojen, hinnat vaihtelevat paljon.

Koko kylpyhuoneremontin hinta voi kuitenkin vaihdella muutamasta tuhannesta eurosta ylöspäin. Muista pyytää tarjouksia useammalta urakoitsijalta ja varmistaa, että hinta-arvio kattaa kaikki remontin vaiheet materiaaleineen! Tai jos haluat hankkia materiaalit itse, varmista, että työ sisältää kaikki muut tarvittavat työt ja välineet.

Kun suunnittelet kylpyhuoneremonttia, ota huomioon ainakin nämä viisi keskeistä seikkaa. Huolellisella suunnittelulla, oikeilla materiaalivalinnoilla ja ammattilaisten avulla varmistat, että kylpyhuoneremonttisi onnistuu parhaalla mahdollisella tavalla – näin lopputulos palvelee sinua seuraavat vuosikymmenet!

 

OTA YHTEYTTÄ!