Valikko Sulje

Terassin huolto lisää sen käyttöikää ja pitää pinnat kauniina

Varmasti lähes jokainen suomalainen odottaa lämpimiä kesäiltoja ja grillijuhlia omalla terassilla! Paljon puhuttu terassikausi alkaakin parhaimmillaan jo vappuna ja kestää aina pitkälle syksyyn saakka. Jotta terassista saadaan paras hyöty irti vuosi toisensa jälkeen, on keväisin hyvä tarkastaa terassin kunto.

Suomen sääolosuhteissa terassit ovat kovalla koetuksella ja siksi myös niitä tulee huoltaa säännöllisesti. Oikeanlaiset huoltotoimenpiteet eivät ainoastaan pidennä terassin ikää, vaan myös pitävät pinnan kauniina vuodesta toiseen. Jos terassi on muuten hyväkuntoinen, mutta sen pinta on kulahtanut, on sen pintakäsittely aiheellinen!

Terassin huoltokäsittely – käytä terassiöljyä tai kuullotetta

Terassit altistuvat sateelle, lumelle, UV-säteilylle sekä tietenkin käytöstä johtuvalle mekaaniselle kulutukselle, jotka yhdessä saavat ajan kuluessa uudehkonkin terassin näyttämään vuosia vanhalta. Terassin öljyäminen tai käsittely kuultavalla puunsuojalla on helppo ja tarpeellinen keino ylläpitää terassin parhaita ominaisuuksia. Terassia tulisikin huoltaa säännöllisesti, 1–2 vuoden välein, riippuen terassin kunnosta ja sijainnista.
Erilaiset terassiöljyt ja kuullotteet kosteuttavat puuta ja suojaavat sitä lialta, halkeilulta ja kosteudelta. Sen lisäksi, että ne suojaavat puuta ja tekevät siitä helpommin puhtaana pidettävän, saavat ne terassin pinnasta taas kauniin näköisen. Öljyjä ja kuullotteita on saatavilla niin värittöminä kuin sävytettyinäkin, joten myös terassin värin tai sävyn vaihtaminen onnistuu käsittelyn yhteydessä!

Näillä tuotteilla onnistut varmasti terassin huoltokäsittelyssä:

Coloria puuöljy


Colorian puuöljy on luonnonöljypohjainen ja vesiohenteinen puuöljy, joka on sävytettävissä haluamaasi sävyyn! Se tarjoaa terassille kauniin ulkonäön, suojaa puuta kosteudelta sekä lialta ja vähentää puupinnan halkeilua tehokkaasti. Vesiohenteinen öljy on miellyttävä levittää ja käyttää.

 

 

 

Virtasen terassiöljy


Virtasen terassiöljy antaa terassille useamman vuoden suojan veden ja auringon vaikutuksia vastaan. Sen valmistukseen on käytetty tarkoin valittuja luonnonöljyjä ja siinä on tehokas UV-suoja. Virtasen terassiöljy sopii kaikille puuterasseille – niin uusille kuin jo aiemmin käsitellyillekin.

 

 

Värisilmä Pilke kuullote


Värisilmä Pilke on hyytelömäinen, liuotinpohjainen ulkokäyttöön tarkoitettu kuullote, joka imeytyy erinomaisesti puupintaan. Se muodostaa kauniin, kuultavan pinnan ja korostaa puun luonnollista kauneutta samalla suojaten puuta ja tehden siitä esimerkiksi helpommin puhtaana pidettävän. Sävytettävän kuullotteen saa monissa kauniissa sävyissä ja se sopii sahatuille, höylätyille ja painekyllästetyille puupinnoille.

Milloin ja millä uusi terassi kannattaa käsitellä?

Vaikka uuden terassin käsittely heti valmistumisen jälkeen saattaisikin kuulostaa järkevältä ja hieman houkuttelevaltakin, on maltti valttia. Uuden terassin ensimmäinen öljyäminen tulisikin tehdä vasta vuoden tai kahden kuluttua rakentamisesta. Näin puu saa ensin kuivua kunnolla ja asettua uuteen ympäristöönsä, jolloin myös öljykäsittely on tehokkaampi ja siitä on enemmän hyötyä.
Käsittelyaineen valinta riippuu toivotusta lopputuloksesta ja terassissa käytetystä puulajista. Haluatko esimerkiksi ylläpitää terassin alkuperäistä väriä vai tahdotko jotain ihan muuta? Väritön puuöljy kosteuttaa ja korostaa puun luonnollista pintaa, kun taas esimerkiksi sävytetty kuullote antaa kauniin ja valintasi sävyisen pinnan.

Pikaohje terassin öljyämiselle – näillä vinkeillä onnistut

Puhdistus. Lian ja pölyn poistamisen jälkeen pese terassi puhtaaksi lika, sammal ja muut epäpuhtaudet poistavalla pesuaineella. Anna kuivua kunnolla – vähintään 4 tuntia, mutta kokonainen vuorokausi on parempi.

Tarkastus. Tarkasta terassin kunto ja tee tarvittavat korjaukset. Varmista, että kaikki naulat ja ruuvit ovat tiukasti kiinni.
Hionta. Parhaan mahdollisen lopputuloksen saamiseksi voit hioa mahdolliset karheat kohdat sileiksi.

Öljyäminen. Levitä öljyä, kuullotetta tai muuta suojakäsittelyä ohjeiden mukaan tasaisesti. Käytä pensseliä tai telaa ja anna öljyn imeytyä puuhun. Poista ylimääräinen öljy esimerkiksi nukkaamattomalla rätillä.

Toista käsittely. Jos puu imee paljon öljyä, voit tehdä käsittelyn uudelleen entisen kerroksen kuivuttua.
Kuivuminen. Anna öljyn kuivua ohjeiden mukaisesti ennen terassin käyttöä. Pinnan mekaanista rasitusta kannattaa myös välttää ensimmäisten päivien aikana, jos mahdollista.

Terassin huoltokäsittelyn UKK – mietitkö sinäkin näitä?

Milloin terassin voi käsitellä?

Terassin käsittelyn ajankohta riippuu sen iästä sekä tietenkin sääoloista. Kuten sanottua, uutta terassia ei kannata käsitellä kuin vasta 1-2 vuoden jälkeen sen rakentamisesta, kun taas vanha terassi kannattaa käsitellä tarvittaessa vaikka joka vuosi. Parasta aikaa terassin huollolle on kevät, mutta käsittely kannattaa tehdä joko ennen siitepölykauden alkua tai sen päätyttyä. Paras lämpötila käsittelyyn on +15-20 astetta, mutta voit tehdä sen myös kylmemmällä ilmalla, kunhan lämpötilat pysyvät yölläkin reilusti plussan puolella.

Onko terassi pakko pestä ennen öljyämistä?

Vaikka suoraan tositoimiin hyppääminen voikin olla houkutteleva ajatus, on terassin huolellinen puhdistaminen ja pesu tärkeää, jotta lopputuloksesta saadaan mahdollisimman hyvä. Lika ja pöly voivat esimerkiksi estää öljyn tai muun käsittelyaineen imeytymistä puuhun ja näin heikentää niiden suojaavaa vaikutusta. Lisäksi puhdas pinta on huomattavasti helpompi käsitellä.

Voiko terassia öljytä auringonpaisteessa?

Paras sää terassin öljyämiseen on ehdottomasti suhteellisen lämmin, pilvinen tai puolipilvinen ilma. Suorassa auringonpaisteessa terassin öljyäminen ei ole suositeltavaa, sillä aurinko voi kuivattaa öljyn liian nopeasti, mikä estää sen imeytymisen puuhun tehokkaasti. Näin myös lopputuloksesta saattaa tulla epätasainen, sillä osa puusta saattaa imeä enemmän öljyä ja osa vähemmän. Liika kuumuus voi myös tehdä öljystä liiankin juoksevaa, mikä vaikeuttaa sen levittämistä.

Pitääkö kestopuu käsitellä?

Kestopuu, eli painekyllästetty puu, on yksi suosituimmista terassimateriaaleista Suomessa. Se on nimensä mukaisesti kestävä ja usein melko edullinenkin materiaali moneen muuhun verrattuna, joten sen suosio on ihan ansaittua. Kestävyydestään huolimatta myös kestopuu vaatii säännöllistä huoltoa, jotta sen käyttömukavuus ja kauneus säilyy. Kestopuu, kuten muutkin puumateriaalit, harmaantuvat auringonvalon vaikutuksesta, jolloin alkuperäistä puunsävyä havittelevan kannattaa valita esimerkiksi sävytetty puuöljy tai kuullote.

 

OTA YHTEYTTÄ!