Valikko Sulje

Erilaiset uunit ja takat vertailussa

Lämmitysratkaisujen valikoima on laaja, ja kukin uuni tai takka tarjoaa omat etunsa ja erityispiirteensä. Erilaisten uunien ja takkojen vertailu saattaakin olla ajoittain hankalaa, koska niiden valintaa ohjaa moni eri asia. Valintaa tehdessä onkin hyvä huomioida ulkonäön lisäksi esimerkiksi rakennuksen lämmitysjärjestelmä sekä koneellinen ilmanvaihto.

Tässä artikkelissa vertailemme kuitenkin erilaisia uuni uuneja ja takkoja keskittyen niiden lämmitystehoon, lämmitysnopeuteen, lämmönluovutusajan pituuteen sekä niiden tarjoamiin ruuanlaittomahdollisuuksiin.

 


 

Varaavat lämmönlähteet

Varaavat takat, -puu-uunit ja leivinuunit ovat kaikki varustettu samalla toimintaperiaatteella – eli ne varastoivat lämpöä itseensä ja luovuttavat sitä hitaasti ympäröivään tilaan. Ne mahdollistavat pitkäaikaisen lämmön luovutuksen, mutta myös varaavissa tulisijoissa on eroja – lue alta mitä eroja takat, puu-uuni ja leivinuuni tarjoavat!

Varaava takka:

Varaava takka on erinomainen valinta, kun tarvitaan pitkäkestoista lämpöä. Se varastoi lämmön massiivisiin kivirakenteisiinsa ja luovuttaa sen hitaasti ympäristöön, mahdollistaen jopa vuorokauden mittaisen lämmönluovutuksen. Varaava takka on tehokas lämmitysratkaisu, joka soveltuu loistavasti Suomen kylmään ilmastoon! Talvikuukausina varaavat lämmönlähteet voivat tarjota runsaasti taloudellista säästöä. Mikä parasta, varaavia takkoja on tarjolla varmasti jokaiseen makuun!

Leivinuuni:

Leivinuuni on usein nykyään saatavana lisävarusteena moniin varaaviin takkoihin, jolloin sitä kutsutaan takkaleivinuuniksi. Se on monikäyttöinen ratkaisu, joka tarjoaa varaavan takan lämmönluovutusominaisuudet ja samalla myös ruuanlaittomahdollisuudet. Perinteinen, muurattu leivinuuni puolestaan toimii usein tilanjakana, jolloin takka avautuu esimerkiksi olohuoneeseen, kun taas leivinuuni on keittiön puolella. Sen massiivinen rakenne varaa lämpöä tehokkaasti, ja uuni sopii erityisen hyvin leivontaan ja pitkään kypsentämiseen. Mikä olisikaan parempaa, kuin joulukinkku leivinuunissa tehtynä!

Pönttöuuni

Vanha kunnon pönttöuuni on perinteinen tulisija, jossa tyylikäs muotoilu yhdistyy tasaiseen ja tehokkaaseen lämmönluovutukseen. Perinteisen pönttöuunin tulisija on muurattu kestävästä tulitiilestä ja se on taas suosittu valinta niin vanhoihin kuin uusiinkin koteihin. Moderneja pönttöuuneja on saatavilla nykyään myös monilla lisäosilla varustettuna – voit siis yhdistää siihen esimerkiksi leivinuunin, jolloin uuni toimii monipuolisesti myös osana ruuanlaittoa.

Varaava puuhella

Varaavat puuhella yhdistää näppärästi lämmityksen ja ruuanlaiton mukavuuden. Se tarjoaa varaavan takan hyödyt, mutta sen rakenteeseen on yhdistetty on myös uuni ja keittolevy, jotka mahdollistavat monipuolisen ruuanlaiton. Ne ovatkin erinomaisia vaihtoehtoja mökeille tai koteihin, joissa halutaan hyödyntää puulämmitystä mahdollisimman monipuolisesti. Puuhella lämpiää nopeasti, mutta varaa samalla tehokkaasti lämpöä luovuttaen sitä pitkään vielä sen jälkeenkin, kun ruoka on jo valmis!
 

 

Muut tulisijaratkaisut

Varaavien takkojen lisäksi on runsaasti erilaisia, sekä perinteisiä että nykyaikaisia tulisijoja, joissa kaikissa on omat puolensa.

Kiertoilmatakka ja kevyt kiertoilmatakka

Kiertoilmatakka on nykyaikainen lämmönlähde, joka nimensä mukaisesti kierrättää lämpöä. Kun varaava takka varaa lämpöä massaansa, on kiertoilmatakan toimintaperiaate kierrättää lämpöä huoneilmassa. Se vetää viileää huoneilmaa sisäänsä, lämmittää sen ja puhaltaa takaisin huoneeseen lämpimänä. Kiertoilmatakka siis lämmittää myös tehokkaasti, ainoastaan sen toiminta on nopeampaa – se lämmittää huoneilman nopeammin, mutta toki takka itsessään viileneekin nopeammin.

Kiertoilmatakalla saadaan siis nopeampaa lämmöntuotantoa verrattuna varaavaan takkaan, ja sillä myöskin lämmöntuotantoa on helpompi hallita, eikä puuta tarvitse polttaa niin paljoa kerrallaan. Nykyaikaisiin kiertoilmatakkoihin on myös saatavilla varaavia lisäosia, jotka tehostavat sen lämmöntuotantoa entisestään.

Kiertoilmatakat ovat selvästi varaavia takkoja kevyempiä, joten niiden asentaminen käy usein kuin käden käänteessä. Varaavat takat saattavat vaatia esimerkiksi lattianvahvennuksen painonsa vuoksi, mutta kiertoilmatakat eivät sitä välttämättä vaadi, jolloin niiden asennus on myös vanhempiin rakennuksiin huomattavasti helpompaa!

Sisustustakka

Sisustustakka tarjoaa tunnelmaa ja lämpöä ilman perinteisen tulisijan vaatimaa huoltoa ja asennusta. Usein sähköllä tai bioetanolilla toimivat sisustustakat sopivat moderneihin koteihin ja tiloihin, joissa ei tarvita pääasiallista lämmönlähdettä. Ne tuovat elävän tulen tuomaa tunnelmaa koteihin, joihin tavallista tulisijaa ei voida syystä tai toisesta sijoittaa!

Kamiina

Kamiina on yksi perinteisimmistä lämmitysratkaisuista, joka lämmittää nopeasti ja tehokkaasti. Se on usein pienikokoinen, tyypillisesti metallista tai valuraudasta valmistettu tulisija. Sen asennus on suhteellisen yksinkertainen, ja se soveltuu lisälämmönlähteeksi tai pienempien tilojen pääasialliseksi lämmittäjäksi.

Avotakka

Avotakka tarjoaa loistavan tunnelman ja on perinteinen keskipiste monessa kodissa. Sen lämmitysteho ei ole yhtä tehokas verrattuna esimerkiksi varaavaan takkaan, mutta se lämmittää pienempiä tiloja tehokkaasti ja luo nopeasti lämpöä ja tunnelmaa huoneeseen. Avotakan ääressä esimerkiksi makkaranpaisto onnistuu vaivatta esimerkiksi kylminä talvi-iltoina, vaikka sitä ei varsinaisesti olekaan suunniteltu ruoanlaittoon.

Vesitakka

Vesitakka ei ole välttämättä valtaosalle se tutuin vaihtoehto tulisijojen maailmasta, mutta se yhdistää tulisijan lämmön vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään, mahdollistaen koko talon lämmittämisen. Se on energiatehokas ratkaisu, joka soveltuu erityisesti uudisrakennuksiin tai kohteisiin, joissa tehdään perusteellinen remontti.

 

 

OTA YHTEYTTÄ!