Kun puhutaan pientalojen energiatehokkaasta lämmityksestä, ei varaavan takan ja ilma-vesilämpöpumpun yhdistelmä tule usein ensimmäisenä mieleen. Tämä parivaljakko tarjoaa kuitenkin sekä taloudellisia että ympäristöllisiä etuja, ja mahdollistaa niin lämmityksen kuin energiansäästön optimoinnin erityisesti kylminä talvikuukausina!
Energiatehokas yhdistelmä kodin lämmitykseen
Uusissa ja varsinkin isommissa omakotitaloissa maalämpö on nykyään yksi suosituimmista lämmitysjärjestelmistä, mutta sen asentaminen poraustöineen saattaa tulla kovinkin kalliiksi. Ilma-vesilämpöpumppu puolestaan on edullisempi ja silti energiatehokas vaihtoehto niin uusiin kuin vanhempiinkin kohteisiin. Saneerauskohteissa ilma-vesilämpöpumppu onkin loistava vaihtoehto korvaamaan esimerkiksi öljylämmitystä. Ilma-vesilämpöpumpun toimintaperiaatteena on ottaa lämmitysenergiaa ulkoilmasta ja siirtää se vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään, eli joko vesikiertoiseen lattialämmitykseen, tai usein saneerauskohteissa vesikiertoisiin pattereihin. Halutessaan sillä voidaan lämmittää myös käyttövettä.
Yhdistämällä ilma-vesilämpöpumppu ja varaava takka tai leivinuuni saadaan aikaan tehokas ja energiatehokas lämmitysratkaisu. Kylmillä talvipakkasilla ilma-vesilämpöpumppu ei pysty hyödyntämään ulkoilmaa lämmityksen, jolloin se siirtyy käyttämään pelkkää sähkövastusta – tällöin pumpun energiankulutus nousee huomattavasti. Kun lämmitystä voidaan tukea varaavalla takalla, ei ilma-vesilämpöpumpusta tarvitse ottaa kaikkia tehoja irti, vaan sen tuottamaa lämpökäyrää voidaan säätää viileämmälle. Näin energiankulutus saadaan optimoitua, ja kotiin saadaan tunnelman lisäksi miellyttävä lämpötila!
Varaavan takan ominaisuudet ja hyödyt osana energiatehokasta lämmitystä
Monille suomalaisille takka on tärkeä osa kodin sisustusta sekä taloudellista lämmitysjärjestelmää. Takalla on monta eri käyttötarkoitusta – tilanteesta ja omistajasta riippuen takka voi olla niin lämmittäjä, tunnelmanluoja kuin täydellinen sisustuselementtikin.
Eri ominaisuuksilla varustettuja takkoja on lukuisia ja jokaisen tulisikin valita omaan käyttötarkoitukseensa sopivin vaihtoehto. Kun tavoitteena on kuitenkin käyttää takkaa osana kodin lämmitystä, on varaava takka oikea valinta – älä kuitenkaan ajattele, etteikö varaava takka voisi olla upea sisustuselementti tai tunnelmanluoja. Nykymallistojen takat ovatkin monesti sekä energiatehokkaita apureita lämmitykseen, että myös kodin katseenvangitsijoita!
Mikä on varaava takka?
Toisin kuin perinteiset avotakat, varaava takka on suunniteltu varastoimaan lämpöä itseensä ja luovuttamaan sitä hitaasti ympäröivään tilaan. Avotakka toki lämmittää huoneilmaa, mutta lämmön tuotanto loppuu lähes yhtä nopeasti kuin viimeinen liekki sammuu. Varaava takka puolestaan mahdollistaa pitkäaikaisen, tasaisen lämmön luovutuksen jopa tuntikausia tulen sammuttamisen jälkeen. Parhaimmillaan illalla lämmitetty takka luovuttaa lämpöä vielä pitkälle seuraavaan päivään.
Kauanko varaava takka lämmittää?
Varaavan takan lämmityskyky riippuu monista eri tekijöistä, kuten takan koosta, materiaalista sekä tietenkin poltetun puun määrästä. Varaavan takan lämmönvarauskyky perustuu sen massaan, joten mitä isompi takka on, sen pidempään se luovuttaa lämpöä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että suurta takkaa täytyy myös lämmittää enemmän, jotta sen varauskyvystä saa maksimaalisen hyödyn irti. Varauskyky kuitenkin vaihtelee paljonkin eri takkamallien välillä, joten ostopäätöstä tehdessä kannattaa käydä esimerkiksi takkamyyjän kanssa kunkin mallin lämmönluovutusominaisuudet läpi.
Lämmönluovutusaika tarkoittaa käytännössä sitä, kuinka pitkään tulisija tuottaa lämpöä lämmittämisen lopettamisen jälkeen. Esimerkiksi Nunnauunin Aino Duo -takkaleivinuunin lämmönluovutusaika on ilmoitettu seuraavasti:
• 100% lämmönluovutus – 6,2h
• 50% lämmönluovutus – 31,8h
• 25% lämmönluovutus – 58h
Tämä tarkoittaa siis sitä, että takka luovuttaa maksimaalisella teholla lämpöä 6,2 tuntia ja pienemmällä teholla jopa kahden vuorokauden ajan! Jos takkaa käytetään jatkuvaan lämmitystarpeeseen, kannattaa se lämmittää uudelleen jo ennen kuin se on ehtinyt kokonaan kylmetä.
Miten varaava takka toimii?
Varaavissa takoissa polttoprosessin aikana syntyvä lämpö varastoituu takan massiivisiin kivimateriaaleihin, jotka hitaasti luovuttavat lämpöä ympäröivään tilaan. Tämä tekee varaavista takeista erityisen energiatehokkaita, sillä lämpöä ei hukata, vaan se hyödynnetään maksimaalisesti.
Paljonko varaava takka säästää energiankulutuksessa?
Varaavan takan tuomat säästöt yhdessä toisen lämmitysjärjestelmän, kuten ilma-vesilämpöpumpun, kanssa riippuvat monista eri tekijöistä. Talon energiatehokkuus, eristys, lämmitystarve ja esimerkiksi takan käyttöaste vaikuttaa tietenkin tulevaan säästöön. Varaavan takan tai leivinuunin käyttäminen lisälämmönlähteenä kylminä kuukausina voi kuitenkin merkittävästi vähentää lämmityskustannuksia.
Millainen varaava takka tulisi valita?
Varaavan takan valintaan vaikuttavat monet tekijät, jotka kannattaa ottaa huomioon, jotta takka palvelee parhaiten omia tarpeita ja toiveita. Huomioi muun muassa seuraavat seikat:
1. Lämmitystarve
Huomioi ensin lämmitettävän tilan koko – suurempi tila vaatii luonnollisesti suuremman takan! Myös rakennuksen eristystaso vaikuttaa lämmitystarpeeseen – valmiiksi energiatehokas ja hyvin eristetyssä kodissa saattaa pärjätä pienemmälläkin takalla.
2. Materiaali ja lämmönvarauskyky
Varaavat takat valmistetaan yleensä kivestä tai tiilestä, jotka varastoivat lämpöä tehokkaasti. Mitä suurempi massa takalla on, sitä paremmin se varaa lämpöä – varmista myyjältä, että lämmönvarauskyky vastaa tarpeitasi! Olipa valintasi sitten moderni takka tai perinteinen leivinuuni, kannattaa takan teho varmistaa.
3. Takan ulkonäkö ja käyttömukavuus
Vaikka varaava takka onkin osa kodin lämmitystä, on tarjolla kuitenkin mitä kauneimpia yksilöitä. Koska takka on taloudellisestikin iso panostus, valitse sellainen yksilö, joka miellyttää myös silmää! Helppo huollettavuus ei ole myöskään pahitteeksi, jotta takan käyttö ei kärsi.
4. Energiatehokkuus ja ympäristövaikutus
Tutki eri vaihtoehtojen energiatehokkuutta ja ympäristövaikutuksia. Valitse mahdollisuuksien mukaan takka, joka käyttää puuta tehokkaasti ja tuottaa vähän päästöjä!
Varaavan takan hankinta on investointi, joka lisää asumismukavuutta ja kodin arvoa. Oikean takan valinnalla varmistat, että saat luotettavan, tehokkaan ja kauniin lämmönlähteen vuosiksi eteenpäin. Tutustu laadukkaisiin takkavalmistajiimme ja kysy lisää!