Pitkä, kuumakin kesä päättyy aikanaan, jonka jälkeen alkaa talveen valmistautuminen. Pimeät ja hieman jo koleat syysillat tuntuvat jopa mukavilta tunnelmallisen takkatulen äärellä, mutta erityisesti lämmitystehon takia erilaiset takat ja uunit tulevat taas tarpeellisiksi ilmojen viilentyessä. Takan tai uunin sekä hormin käyttöönotto kannattaakin tehdä kesän jälkeen huolella, jotta vältyt ikäviltä yllätyksiltä. Tässä artikkelissa käymme läpi yleisimmät kompastuskivet ja oikeat askelmerkit tulisijan onnistuneeseen käyttöönottoon!
Milloin kannattaa alkaa lämmittää takkaa?
Takan tai uunin ensimmäinen lämmitys pidemmän tauon jälkeen kannattaa ajoittaa viileisiin syyspäiviin, ennen kuin ulkolämpötilat laskevat liian alas. Tällöin pystyt helpommin tarkistamaan, että tulisija ja hormi toimii moitteettomasti ja ehdit tehdä myös tarvittavat huollot ennen pakkasten saapumista. Muista kuitenkin, että myöskään liian lämmin ilma ei ole optimaalinen takan lämmityksen aloittamiseen – savukaasun sekä ulkolämpötilan välinen ero vaikuttaa nimittäin suoraan hormin vetoon. Esimerkiksi kovilla pakkasilla ulkolämpötila on huomattavasti kylmempi kuin savukaasun lämpötila, jolloin myös veto on vahvempi.
Mitä huomioida, kun alkaa lämmittämään uunia tai takkaa pitkän tauon jälkeen?
Jos tulisija on ollut pitkään käyttämättä, on ensimmäinen virhe aloittaa lämmitys heti niin sanotusti täydellä teholla. Jotta vältyttäisiin perinteiseltä ‘’savut sisään’’ -ilmiöltä ja tulisijaan tulevilta vaurioilta, kannattaa lämmityksen kanssa ottaa rauhallisesti ja askel kerrallaan.
Pitkään käyttämättä ollut takka tai uuni hormeineen on kylmä, ja sitä tulee lämmittää rauhassa. Jos ehdit jo sytyttää takan vanhaan malliin, voi olla, että se ensin näyttää vetävän normaalisti, mutta työntää savut sisälle hetken päästä. Takan tai muun tulisijan savuttaminen johtuu ilmalukosta, joka muodostuu savukaasujen kosteudesta ja näin ollen ilmenee vasta hetki sytyttämisen jälkeen. Erityisesti nykypäivän tiiviit talot, joissa ei ole riittävää ilmanvaihtoa tai takan korvausilmansaantia, ovat alttiimpia tulisijan savuttamiselle.
Savuongelmien lisäksi turhan äkillinen ja innokas lämmittäminen saattaa vaurioittaa niin tulisijaa kuin hormiakin. Tulisijan ja hormin rakenteiden tulisi siis antaa lämmetä rauhassa ja tarvittaessa jopa esilämmittää niitä, jotta vältyttäisiin esimerkiksi tulisijan halkeamilta ja kasvaneelta tulipaloriskiltä.
Vinkit tulisijan käyttöönottoon pitkän tauon jälkeen
Seuraavilla vinkeillä onnistut takan tai uunin käyttöönotossa pidemmänkin tauon jälkeen. Muista, että maltti on valttia!
Tarkasta ja puhdista tulisija ja hormi
Varmista, että uuni, takka ja hormit ovat puhtaat ja kunnossa. Tulisijan arinan ja lasin puhdistamisen lisäksi on hyvä tarkistaa, ettei hormiin ole pesiytynyt lintuja tai muita esteitä. Muista myös tarkistaa palo- ja häkävaroittimien toimiminen kaiken varalta.
Onko nouhous ajantasalla?
Tarkista, onko nuohous ajantasalla. Nuohous on tehtävä säännöllisesti, jotta vältetään savutusongelmat ja parannetaan paloturvallisuutta. Muistathan, että vakituiseen asumiseen käytettävissä rakennuksissa nuohous on tehtävä kerran vuodessa!
Tarkista ilmanvaihto ja hormin veto
Avaa hormipelti jo hyvissä ajoin ennen sytytystä, jotta hormi saa kuivahtaa hieman. Varmista, että huoneessa on riittävä ilmanvaihto, jotta takka vetää kunnolla. Tarkista hormin veto sytyttämällä esimerkiksi pala paperia tulipesässä – jos liekki palaa kirkkaasti ylöspäin, voit aloittaa varovaisen lämmittämisen!
Älä hätäile!
Kuten sanottua, erityisesti pitkän ajan jälkeen tulisijan lämmittämisessä maltti on valttia. Polta pieni määrä kuivia ja pienikokoisia puita, jotta takka ja hormi lämpenevät hallitusti.
Mitä tehdä, kun takka savuttaa?
Takan savuttaminen johtuu ilmalukosta, joka saattaa ilmetä vasta hetki tulisijan sytyttämisen jälkeen. Pitkään käyttämättä ollut hormi on täynnä kylmää ilmaa, mikä voi estää savun nousemisen ja aiheuttaa sen, että hormi ei vedä ja savu tulee takaisin huoneeseen. Ilmalukon poistamiseksi hormista voi lämmittää hormin ilmaa esimerkiksi polttamalla sanomalehtipaperia takan luukun lähellä, jolloin hormin lämpötila nousee ja savu alkaa vetämään paremmin.
Voiko takka olla liian kuuma?
Kyllä, takankin voi lämmittää liian kuumaksi. Liian kuumaksi lämmittäminen voi aiheuttaa rakenteellisia vaurioita takalle ja hormille sekä lisätä tulipalon riskiä. Erityisesti kylmän takan liian äkillinen lämmittäminen on haitallista. Liian korkea lämpötila voi myös heikentää takan tehokkuutta ja lyhentää sen käyttöikää. Muistathan siis noudattaa takan valmistajan ohjeita ja käyttää sopivia määriä polttopuita, jotta takka toimii turvallisesti ja optimaalisesti.
Millainen hormi on hyvä?
Hyvä hormi on tärkeä osa tulisijan tehokasta, mutta turvallista toimintaa. Nykyään hormejakin koskevat erilaiset säädökset, jotka ovat parantaneet huomattavasti paloturvallisuutta. Kunkin hormin täytyy muun muassa olla yhteensopiva valitun tulisijan kanssa, sen pintalämpötila ei saa nousta liian korkeaksi, sen on oltava nokipalon kestävä ja mikä tärkeintä, sille on tehtävä käyttöönottotarkastus.
On sanomattakin selvää, että laadukas ja hyvin toimiva hormi on rakenteeltaan ehjä, mutta sen lisäksi hormin oikea mitoitus ja hyvä vetoisuus ovat hormin tärkeimpiä ominaisuuksia. Esimerkiksi Uunin ja Kaakelin valikoimasta löydät lukuisia erilaisia Schiedel valmispiippuja, kuten harkkopiippuja, teräspiippuja, saunapiippuja sekä laadukkaita ilmanvaihtohormeja.