Valikko Sulje

Takan valinta

Takka,

lämmittäjä, tunnelmanluoja, katseenvangitsija. Takkoja on monenlaisia, ja niistä saa omilla valinnoilla muokattua juuri omaan tarpeeseen sopivan. Puulämmitteistä takkaa valitessa ensimmäinen huomioitava tekijä on tulisijan koko. Takan koko määrittää kuinka paljon se pystyy tuottamaan lämpöä, paljonko siihen mahtuu puuta, ja kuinka paljon se vie tilaa huoneessa. Kokoa valitessa tulee ottaa huomioon huoneen koko ja haluttu lämpöteho. Voit vaikuttaa monesti takan pinnoitteeseen, lasin pinta-alaan ja lisävarusteisiin omien mieltymystesi mukaan.

Puulämmitteisiä tulisijoja on kolme päätyyppiä: kiertoilmatakat, varaavat takat ja puulämmitteiset kamiinat.

 

Kiertoilmatakka

Kiertoilmatakalla lämmität nopeasti ja tasaisesti suuren alueen, sillä takka kierrättää lämmintä ilmaa koko huonetilassa. Takan kiertoilmatoiminto kierrättää lämmitettävää ilmaa takkasydämen ja tulisijan kuorirakenteen välissä, ja lämmin ilma leviää jo muutamassa minuutissa sytytyksestä huoneeseen. Lämmitysaikaa voi pidentää ilmansäätötoiminnolla, jolloin vähäisempi määrä paloilmaa hidastaa puun palamista. Toiminto on erityisen hyvä, kun takkaa lämmitetään ensisijaisesti luomaan tunnelmaa.

Jotkin kiertoilmatakat ovat saatavilla myös puolivaraavina. Nämä lämpöä varaavat kiertoilmatakat on varustettu joko vakiona tai lisävarusteena saatavalla lämpömakasiinilla. Kiertoilmatakat lämmittävät huonetta niin kauan kuin takassa on tuli, mutta lämpömakasiini varaa ja varastoi lämpöä takkaa polttaessa, ja luovuttaa lämpöä tulen sammumisen jälkeenkin.

Kiertoilmatakat ovat tyypillisesti alle 500 kg painavia, niin kutsuttuja kevyttakkoja. Ne eivät yleensä tarvitse pohjavahvistusta.

                                                                                        

Varaava takka

Varaavalla takalla lämmität tilaa pidempään, sillä varaava takka on suunniteltu varastoimaan lämpöä paksuihin varaavan massan elementteihin.

Varaavalla takalla lämmitetty tila pysyy lämpimänä pitkän ajan tulen sammumisen jälkeenkin.

Varaavat takat ovat yleensä noin 500–1500 kg painavia, jolloin tulisijan lämmönvarauskyky perustuu sen massaan. Painonsa takia lattian vahvistus on tarpeen useimmissa varaavan takan asennuksissa.

                                                                                                         

Kamiinat

Kamiinat ja valurautatakat ovat säteilytakkoja.

Näitä tulisijoja käytetään tyypillisesti yhden huoneen lämmittämiseen tai lisälämmön tuottamiseen.

 

Meiltä Uunista ja Kaakelista löytyy Nordpeisin, Nunnauunin ja Conturan takat.

Tervetuloa tutustumaan malleihin paikanpäälle!

OTA YHTEYTTÄ!