Koko talon maalaus kannattaa tehdä esimerkiksi 10 vuoden välein. Huoltomaalaus ylläpitää puutalon arvoa ja se myös suojaa puupintaa säältä sekä vähentää puun kosteudenvaihtelun aiheuttamaa elämistä ja pidentää näin puun ikää. Rapistunut talon maalipinta ei ole ainoastaan ulkonäköseikka, sillä kulunut pinta päästää puuhun likaa ja kosteutta. Näin ollen se on siis oiva kasvualusta homeelle ja voi ajansaatossa aiheuttaa myös lahovaurioita.
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty! Maalausprojekti kannattaa aloittaa hyvällä suunnittelulla.
Tässä muutama vinkki mitä kannattaa ottaa huomioon ulkomaalausta miettiessä.
– Sää:
Tähän aikaan vuodesta alkaa olla ulkomaalaamiselle parhaat kelit, paras aika maalaukselle on yleensä toukokuun alusta syyskuun loppuun. Ihanteellinen keli ulkomaalaamiselle on pilvipoutainen keskikesän päivä, mutta olosuhteet huomioon ottaen onnistuu maalaaminen muulloinkin. Maalaamiselle ihanteellinen lämpötila on +10 – +30 astetta. Suuri ilmankosteus saattaa maalausalustaan tiivistyessään heikentää maalin tarttumista ja valmiille pinnalle kasteena laskeutuessaan täplittää juuri maalatun pinnan. Sateen ja pesun jälkeen maalattavan pinnan on annettava kuivua täysin kuivaksi ennen maalaustöiden aloitusta.
– Maalityyppi:
Huoltomaalausta tehdessä kannattaa selvittää millä maalilla talo on maalattu edellisellä kerralla, sillä kaikki maalityypit eivät sovi toistensa päälle.
– Sävyn valinta:
Autamme mielellämme myymälässä sävyn valinnassa, mutta väri kannattaa valita oman mieltymyksen mukaan. Lisäksi värin valintaan vaikuttaa esimerkiksi ympärillä olevat rakennukset, arkkitehtuuri ja kaavamääräykset. Lopullisen värin valinta kannattaa valita koemaalauksen perusteella.
Koemaalauksen avulla näet kuinka väri käyttäytyy seinän pinnassa, sillä pintojen eri struktuurit vaikuttavat värin havaitsemiseen. Lisäksi väriin vaikuttaa ympäröivä maisema, rakennukset, sää, sekä vuoden- ja vuorokaudenaika.
Nähdään maalikaupoilla!
– Nina ja Jenna