Valikko Sulje

Harmonisen sisustuksen peruselementit: laastit ja maalit – joko nämä materiaalit ovat sinulle tuttuja?

Lattian ohella seinät ovat kodin suurin näkyvä pinta ja niillä on merkittävä vaikutus tilan tunnelmaan, tyyliin ja myös toiminallisuuteen. Sisustuksessa seinien rooli on usein aliarvostettu, mutta oikein hyödynnettynä ne voivat muuttaa huoneen ilmeen täysin. Yhdistämällä erilaisia elementtejä, kuten värejä ja tekstuureita myös seinissä voit luoda kotiisi täysin uudenlaista tunnelmaa ja haluamasi tyylin – helposti ja edullisesti!

Luo kotiisi tunnelmaa sisustuslaastilla tai efektimaalilla

Olipa kyseessä sitten uusi tai vanha kohde, ovat tavalliset maalit tai tapetit edelleen yleisin valinta seinäpinnoille, mutta muitakin vaihtoehtoja on. Jos kaipaat sisustukseesi yksilöllistä tyyliä ja persoonallisuutta, kannattaa tutustua esimerkiksi kalkki- tai efektimaalien sekä sisustuslaastien monipuoliseen maailmaan.
Sisustuslaasti on noussut viime vuosina erittäin suosituksi sisustusmateriaaliksi, ja sen käyttö on yleistynyt niin uudisrakentamisessa kuin remonttiprojekteissakin. Suosio johtuu monista tekijöistä, jotka liittyvät sekä sen esteettisiin että käytännöllisiin ominaisuuksiin. Vaikka sisustuslaastin käyttö on nykypäivänä yleistä, sen juuret ja käyttö erilaisissa muodoissa ulottuvat kauas historiaan, esimerkiksi antiikin ajan rakentamisessa ja koristelussa.
Tässä artikkelissa käsittelemme tarkemmin monipuolisen sisustuslaastin käyttöä – mihin kaikkeen se sopii ja miten sitä kannattaisi käyttää!

Sisustuslaastia seinään! Mutta missä tiloissa sisustuslaastia voidaan käyttää?

Sisustuslaasti tarjoaa lähes rajattomat mahdollisuudet luoda aivan uniikkeja pintoja! Se voi jäljitellä muita materiaaleja, kuten betonia tai kiveä, antaen tilaan silti modernin ja tyylikkään ilmeen. Sisustuslaastilla voit luoda niin sileitä ja minimalistisia kuin karheita ja tekstuuripitoisia pintoja. Sisustuslaasti on erittäin kestävä ja pitkäikäinen materiaali, joka sietää hyvin kulutusta ja on helppo pitää puhtaana, jonka vuoksi se on ihanteellinen valinta niin kotien kuin julkisten tilojenkin seinäpintojen viimeistelyyn!

Luo tyylikäs efektiseinä makuu- tai olohuoneeseen sisustuslaastilla

Kaipaatko esimerkiksi makuu- tai olohuoneeseen uutta, mordernia ilmettä? Tai oletko haaveillut betoni- tai kiviseinästä? Sisustuslaasti on juuri sinua varten! Efektiseinän luominen sisustuslaastilla olo- tai makuuhuoneeseen on erinomainen, helppo ja edullinen tapa tuoda huoneeseen yksilöllistä ilmettä ja visuaalista kiinnostavuutta. Sisustuslaastilla voi toteuttaa monenlaisia pintoja ja efektejä, kuten betonimaisia tai rosoisia tekstuuripintoja.
Olohuoneen tai makuuhuoneen efektiseinään soveltuvat loistavasti esimerkiksi Novacolor Minerals -sisustuslaastit. Ne ovat aitoja mineraalisia sisustuslaasteja – eli niiden valmistukseen on käytetty kalkkia ja savea. Mieti, millaisen lopputuloksen haluat ja valitse oikeanlainen laasti sen mukaan!

Sisustuslaasti keittiön välitilaan

Jos vanhat keittiön kaakelit ärsyttävät tai haluat uuteen kotiisi modernia ilmettä, on sisustuslaasti loistava valinta myös keittiön välitilaan – se tarjoaa tyylikkään ja käytännöllisen ratkaisun tähän usein roiskeille alttiiseen alueeseen. Sisustuslaastin käyttö keittiön välitilassa ja jopa vanhojen laattojen päällä tarjoaa mahdollisuuden päivittää koko kettiön ilmettä raikkaampaan, ilman suuremman remontin tuomaa vaivaa ja kustannuksia. Kunhan pohjatyöt tehdään huolellisesti ja valitaan oikeat materiaalit, sisustuslaasti on sekä kaunis että käytännöllinen valinta keittiön välitilaan.
Keittiön välitilaan on hyvä valita kosteutta sietävä sisustuslaasti roiskeiden varalta, mutta suurin osa myös kuiviin tiloihin tarkoitetuista laasteista voidaan suojakäsitellä, jolloin ne soveltuvat hyvin myös esimerkiksi keittiön tai kodinhoitohuoneen välitilaan!

Sisustuslaasti kylpyhuoneeseen

Kylpyhuone on tila, jossa kosteudenkestävyys, helppohoitoisuus ja kestävyys ovat avainasemassa. Erilaiset sisustuslaastit ovat siis mahtava materiaali myös kylpyhuoneisiin, mutta otathan valinnassasi huomioon, että laasti on varmasti tarkoitettu kosteisiin tiloihin käytettäväksi.
Sisustuslaastilla luot kylpyhuoneeseen hotellimaista tunnelmaa ja pidät huolta myös pintojen helppohoitoisuudesta. Tasainen ja yhtenäinen, saumaton pinta on helppo pitää puhtaana – tämän huomaa erityisesti alueilla, joissa on kalkkinen vesi. Monet sisustuslaastit tarjoavat mikrobivastaisia ominaisuuksia, mikä tekee niistä ihanteellisia kosteisiin tiloihin, joissa homeen ja bakteerien kasvu on potentiaalinen riski.
Sisustuslaastin käyttö mahdollistaa lukuisia viimeistelyvaihtoehtoja, joten voit luoda kylpyhuoneeseesi niin sileää ja kiiltävää kuin tekstuurista tai betonimaista pintaa!

Sisustuslaasti laattojen päälle

Onko kylpyhuoneesi muuten hyvässä kunnossa, mutta sen ulkonäkö ei enää vastaa haluttua? Sisustuslaastilla päivität kylpyhuoneen nopeasti modernimpaan, ilman ison kylpyhuoneremontin kustannuksia. Sisustuslaasti on mahdollista asentaa myös vanhojen laattojen päälle, jolloin vältytään muun muassa vanhojen laattojen purkukustannuksilta tai vesieristyksen uudelleen tekemiseltä.
Esimerkiksi Novacolor WALL2FLOOR Waterproof epoksilaasti on loistava valinta kylpyhuoneeseen tai vaikka keittiön välitilaan, myös vanhan laatoituksen päälle. Se on nimensä mukaisesti vedenpitävä ja kestävä materiaali, jonka ansiosta voit luoda helposti luonnollisen ilmeen kylpyhuoneeseen!

Voiko sisustuslaastia käyttää ulkona?

Sisustuslaastin käyttö on myös ulkona mahdollista, mutta se vaatii huolellista harkintaa ja oikeanlaisten tuotteiden valintaa. Useimmat sisustuslaastit on suunniteltu ensisijaisesti sisäkäyttöön, joten niiden käyttö ulkotiloissa edellyttää erityisesti ulkokäyttöön tarkoitettujen tuotteiden käyttämistä.
Kun kaipaat ulkotiloihin soveltuvia sisustuslaasteja, on hyvä tutustua esimerkiksi betonilaasteihin. Novacolor CONCRETE -betonilaastit soveltuvat niin sisällä kuin ulkona käytettäväksi – niillä luot helposti upean näköistä, betonista pintaa esimerkiksi istutusaltaaseen!

Mitä ottaa huomioon sisustuslaastia asentaessa?

Kuten minkä tahansa pintamateriaalin asennuksessa, on myös sisustuslaastin asennuksessa omat vaatimuksensa – siksi sisustuslaastin asentaminen vaatii huolellista suunnittelua ja valmistelua, jotta lopputulos on esteettisesti miellyttävä ja kestävä.
Huolellisten pohjatöiden lisäksi on tärkeää valita käyttötarkoitukseen sopiva laastityyppi – valitse siis sisustuslaasti, joka sopii sekä tilan että omiin vaatimuksiisi. Pohjatöiden ja oikeanlaisen laastin lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota työvälineisiin ja tekniikkaan. Erilaisia levitystekniikoita on lukuisia – harjoittele siis ennen varsinaista asennusta. Käytettävällä asennustekniikalla on iso vaikutus lopputuloksen ulkonäköön.

Millainen pohja sisustuslaastille pitää olla?

Huolelliset pohjatyöt ovat ensiarvoisen tärkeitä myös sisustuslaastin asennuksessa. Kuten suurin osa muistakin pintamateriaaleista, kaipaa sisustuslaasti tasaisen ja sileän pohjan. Suuret epätasaisuudet heikentävät minkä tahansa pinnan esteettisyyttä! Pohjan tulisi olla myös mahdollisimman puhdas, joten poista lika ja pölyt ennen aloittamista. Älä myöskään käsittele kosteaa pohjaa – jotta laasti sitoutuu kunnolla, on pohjan oltava täysin kuiva.

Tässä ohjeistus sisustuslaastille otollisen pohjan valmistelemiseen:

1. Valmistele pinta huolellisesti
Varmista, että pinta on vapaa liasta, pölystä, rasvasta ja muista epäpuhtauksista. Kaikki irtonainen materiaali, kuten vanha maali tai laasti, tulee poistaa. Täytä kaikki kolot ja halkeamat sopivalla tasoitteella ja hio pinta tarvittaessa, sillä pinnan tulee olla mahdollisimman sileä ja tasainen. Varmista myös pinnan kuivuus ennen levittämistä, kosteus voi nimittäin vaikuttaa laastin kiinnittymiseen kuivumiseen.

2. Pohjusta käsiteltävä pinta
Käytä sopivaa pohjustusainetta parantamaan laastin tarttuvuutta ja estämään kosteuden tunkeutumista alustaan. Pohjustusaine valitaan yleensä sen perusteella, minkä tyyppinen alusta on ja millaista laastia käytetään.
Sisustuslaasti on mahtava, monipuolinen materiaali, joka sopii lukuisiin eri käyttötarkoituksiin niin sisällä kuin ulkonakin. Tutustu Uunin ja Kaakelin runsaaseen valikoimaan ja valitse itsellesi sopivimmat sisustuslaastit meiltä!

 

 

OTA YHTEYTTÄ!