Talon ulkomaalaus on merkittävä projekti, jolla voit parantaa kotisi ulkonäköä, suojata rakenteita ja samalla tietenkin nostaa kiinteistön arvoa. Uuden talon maalaus tehdään yleensä heti sen valmistuttua, mutta myöskään maali ei kestä ikuisesti ja huoltomaalaus onkin yleensä ajankohtainen 5-10 vuoden välein.
Olipa talosi uusi tai vailla huoltomaalausta, on ulkomaalausta aloittaessasi hyvä muistaa muutama keskeinen asia – tässä viisi tärkeää vinkkiä, joilla pääset alkuun maalausprojektisissasi!
1.Tarkista vanhan maalin kunto – milloin talo kannattaa maalata?
Yleisesti ottaen huoltomaalauksen tarpeen vaihteluväli on melko suuri, 5-10 vuotta, sillä huoltomaalauksen tarpeellisuus riippuu useista eri tekijöistä. Talon sijainti, käytetyt materiaalit, sääolosuhteet ja aikaisempi maalaus kaikki vaikuttavat huoltomaalauksen tarpeeseen. Huoltomaalaus on erityisen tärkeää, sillä maali suojaa taloa kosteudelta, homeelta, UV-säteilyltä ja muilta ympäristötekijöiltä, jotka voivat vahingoittaa rakenteita ja pintoja.
Tarkastele ulkomaalin kuntoa – jos huomaat, että maali alkaa kuplia, lohkeilla tai irtoilla, se on merkki siitä, ettei maali enää suojaa rakennusta tehokkaasti. Myös maalin haalistuminen ja mahdolliset värimuutokset ovat merkkejä siitä, että on aika harkita huoltomaalausta.
2. Valitse oikeanlaiset olosuhteet – millainen ilma on sopiva maalaukseen?
Paras aika talon ulkomaalaukselle on yleensä loppukevät tai kesä, kun sääolosuhteet ovat suotuisat. Maalaus kannattaa ajoittaa kuivaan ja lämpimään aikaan, mutta ei kuitenkaan kuumimpana kesäpäivänä, jotta maali ehtii kuivua tasaisesti. Maalausta on myös vältettävä suorassa auringonpaisteessa, mutta toisaalta myöskään sateen uhka ei ole toivottavaa. Liian suuri ilmankosteus saattaa heikentää maalin tartuntaa ja myös hidastaa maalin kuivumista.
Maalaustöiden kanssa ei siis kannata hätäillä, vaikka sormet syyhyäisivätkin, vaan odotella rauhassa parempia olosuhteita. Ihanteelliset olosuhteet maalaukselle ovat noin +10-25 asteen lämpötila ja poutapilvinen päivä!
3.Tee pohjatyöt huolella, jotta lopputulos on halutunlainen
Vaikka maalaushommiin olisikin mukava päästä käsiksi heti, on pohjatöillä tässäkin asiassa todella paljon merkitystä hyvän lopputuloksen saamiseksi. Huolellinen pesu tai joissakin tapauksissa vanhan maalin poisto ovat kriittisiä vaiheita talon ulkomaalauksessa.
Pitääkö vanha maali poistaa ennen maalausta?
Huoltomaalauksen kohdalla vanhan maalin poisto ja sen tarpeellisuus riippuu sen kunnosta. Jos vanha maalipinta hilseilee, lohkeilee tai on muuten vaurioitunut, on suositeltavaa poistaa vaurioitunut maali kokonaan ennen uuden maalin levittämistä. Tämä varmistaa uuden maalikerroksen paremman tarttuvuuden ja pidemmän kestoiän. Poistamiseen voi käyttää kaapimia, hiomakonetta tai kemiallisia maalinpoistoaineita riippuen pinnan kunnosta ja maalityypistä.
Entä pitääkö talon pinta pestä ennen maalausta?
Kyllä, pintojen huolellinen pesu ennen maalausta on välttämätöntä. Likainen tai pölyinen pinta heikentää maalin tarttuvuutta ja voi johtaa epätasaiseen lopputulokseen. Voit puhdista seinät levästä, liasta, pölystä ja hilseilevästä irtomaalista esimerkiksi painepesurilla. Pesuun kannattaa käyttää esimerkiksi homeenpoistoainetta, sillä se tappaa homeet ja kasvustot, mutta samalla myös parantaa uuden maalin tarttumista kuluttamalla vanhaa maalipintaa. Muistathan antaa pinnan kuivua kunnolla ennen maalauksen aloittamista!
4.Ulkomaalin valinta – mistä tiedät, mikä on oikea maali talosi maalaukseen?
Oikeanlaisen talomaalin valinta on luonnollisesti yksi tärkeimpiä tekijöitä onnistuneessa talonmaalausprojektissa. Huoltomaalausta tehdessäsi on tärkeää myös selvittää, millainen maali talossa jo on, jotta voidaan varmistua uuden maalin soveltuvuudesta maalattavalle pinnalle.
Pohjamaalaus – milloin ja miksi?
Jos kyseessä ei ole vanhan kohteen huoltomaalaus, vaan maalataan aivan uutta pintaa, on pohjamaali ehdoton. Pohjamaalin tehtävänä on parantaa maalin kiinnittymistä ja pysyvyyttä, joka vähentää myös maalin hilseilyä ja lohkeilua pitkällä aikavälillä. Lisäksi pohjamaali suojaa puupintaa kosteudelta – vähentäessään puun imukykyä se edistää myös tasaisemman ja taloudellisemman pintamaalin levittämisen.
Huoltomaalauksen kohdalla pohjamaalin käyttäminen ei ole välttämätöntä, mikäli vanha maalipinta on vielä suhteellisen hyvässä kunnossa, eikä sitä tarvitse poistaa kokonaan. Mikäli vanha maalipinta poistetaan, on tällöin myös huoltomaalauksessa käytettävä pohjamaalia ennen varsinaisen pintamaalin levittämistä.
Pohjamaalin valinta
Valitse pohjamaali, joka on suunniteltu erityisesti ulkokäyttöön ja puumateriaaleille. Ulkokäyttöön tarkoitetut pohjamaalit sisältävät usein sieniä ja homeita torjuvia aineita, mikä on tärkeää puurakenteiden pitkäaikaisen kestävyyden kannalta.
Oikeanlainen ulkomaali
Ulkomaalilla on todellakin väliä ja oikeanlaisen maalin valintaan kannattaakin kiinnittää huomiota. Investoi laadukkaaseen maaliin, joka kestää aikaa ja sääolosuhteita. Laadukkaat maalit maksavat enemmän etukäteen, mutta niiden pitkäikäisyys ja parempi suojaus tekevät niistä taloudellisesti kannattavan valinnan pitkällä tähtäimellä.
Nykyään vesiohenteiset akrylaattimaalit ovat erityisen suosittujen niiden ympäristöystävällisyyden ja helpon käytettävyyden vuoksi. Ne kuivuvat nopeasti ja tuottavat vähän hajuja. Lisäksi niissä on hyvä säänkestävyys, UV-suoja ja hengittävyys!
Myös perinteiset öljymaalit ovat suosittuja talon maalauksessa – niissä on öljypohjainen sideaine, joka tarjoaa erinomaisen kestävyyden ja suojan. Öljypohjaisissa ulkomaaleissa on hyvä peittävyys ja kyky tunkeutua syvälle puuhun, mikä parantaa suojaa ja pidentää maalipinnan ikää.
Esimerkiksi näillä ulkomaaleilla onnistut varmasti:
Coloria Linnea Talomaali Titan
Colorian Linnea talomaali Titan on laadukas, vesiohenteinen ja puolihimmeä erikoisakrylaatti-sideaineinen ulkomaali. Se sopii loistavasti niin käsittelemättömien kuin aiemmin jo maalattujen ulkopintojen maalaukseen. Linnea Titanin sideaineena käytetty erikoisakrylaatti tarjoaa loistavan UV-säteilyn keston, paremman sään ja pakkasen keston sekä entistä paremman hengittävyyden. Valmis maalipinta hylkii hyvin likaa ja muita epäpuhtauksia pitäen muun muassa homeen pois tehokkaasti.
Teknos Panu+ talomaali
Teknos Panu+ on vesiohjenteinen akrylaattiulkomaali puupinnoille, jossa on puolihimmeä kiiltoaste. Tämä legendaarinen talomaali on varustettu erittäin hyvällä säänkestävyydellä, peittokyvyllä ja näyttävällä kiillolla. Se sopii hyvin käytettäväksi niin uusilla kuin jo aiemmin maalatuilla puupinnoilla!
Värisilmä Pouta talomaali
Värisilmän Pouta on öljypitoinen, vesiohenteinen ulkomaali, joka sopii hyvin käytettäväksi uusille tai aikaisemmin maalatuille puupinnoille. Pouta talomaali tarjoaa hyvän peittävyyden sekä suojan maalatulle pinnalle ja jättää puuhun kauniin, puolihimmeän pinnan.
5.Oikeanlaiset välineet helpottavat työtä huomattavasti
Koska yksinkertaiseltakin kuulostavassa ulkomaalausprojektissa on yllättävän monta vaihetta, on oikeanlaisten työvälineiden hankkiminen tärkeää, jotta homma sujuisi mahdollisimman mutkitta. Maalien ja pohjusteiden lisäksi tarvitset muun muassa seuraavia välineitä;
1. Puhdistus- ja valmisteluvälineet
Painepesuri on loistava apukäsi talon pesuun ennen maalauksen aloitusta. Jos vanha maali täytyy poistaa, voi poistamiseen käyttää esimerkiksi kaapimia tai hiomakonetta. Maalarinteippi ja suojakalvot ovat hyviä apuvälineitä, kun suojaat ikkunat, ovet ja muut pinnat, joille maalia ei haluta.
2. Maalausvälineet
Laadukkaat siveltimet ovat tarpeen tarkkaan työskentelyyn, kuten ikkunanpuitteiden tai listojen maalaamiseen, kun taas telat sopivat hyvin isojen pinta-alojen nopeaan maalaamiseen. Huomioi telan ja siveltimien valinnassa käytettävä maali ja maalattava pinta!
3. Tikkaat ja telineet
Talon maalauksessa täytyy yleensä päästä korkealle, ja siksi telineet ovat lähes välttämättömyys isojen julkisivujen maalaamisessa. Telineiden lisäksi turvallisille tikkaille saattaa tulla tarvetta, jotta päästään käsiksi kaikista korkeimpiinkin kohtiin.
Näitä vinkkejä noudattamalla onnistut talosi ulkomaalausprojektissa varmasti ja voit nauttia lopputuloksesta taas useita vuosia eteenpäin!